EVENEMENTEN



Wisselwerking met boeren uit Guatelama



Samenwerkingsverband met de Steinerschool Lier

Het nieuwe SAMENWERKINGSVERBAND met de Middelbare Steinerschool Lier, afdeling” Duurzaam Wonen” en “Aardeco VZW.” is ontsproten uit onze vroegere aktiviteiten met de Steinerschool.

Schoolklassen werden ontvangen die mee mochten helpen op het veld. Zo leerden zij waar de producten die zij op tafel krijgen vandaan komen en krijgen tegelijkertijd wat beweging en frisse lucht.

 

De vzw AARDECO gaat met de steun van de provincie Antwerpen een multifunctionele ruimte renoveren waarin geschuild kan worden bij slecht weer, waar demo’s gegeven kunnen worden rond ecologie en bio-ecologische landbouw, waar lesmomenten kunnen doorgaan.

Het gedachtegoed van “Aardeco” past in het pedagogisch project van de Steinerscholen.

 

Met de richting “ Duurzaam Wonen” gaan we concreet samenwerken op volgende gebieden:

 

  • Leerlingen uit de richting “ Duurzaam Wonen” zullen de kans krijgen om op een echt werf bepaalde vakkennis op te doen zoals strobalenbouw, houtskelet bouw, lemen , schilderen, decoratie enz.
  • Leerlingen zullen buiten vakkennis op die manier ook werktrots kunnen ontwikkelen.
  • Leerlingen gaan ook een stukje meekrijgen van het hele “van zaad tot smaak” project , iets wat veel verder gaat dan alleen hun richting en dus hun op die manier breder zal doen leren denken over ons voedsel en onze planeet in de ruimere zin.


Voor de school zal buiten de vestigingsdirecteur Floortje Nijssen en vooral Frank Vanden Eynde – leraar bouwafwerking- het project begeleiden.

De plannen en toezicht zijn in handen van achitect Mark De Preeuw van het ecologisch ontwerpatelier ARCHI4.



Extra muros-dagen met het Stedelijk Lyceum GROENHOUT

Samenwerking met ARKTOS LIER   

In samenwerking met het Vlaams expertisecentrum ARKTOS worden jongeren geïnitieerd met het platteland en veld.


Voor deze groep van jongeren blijkt de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden.

Onder beleiding worden er jongeren ontvangen voor werkplek-ervaring op te doen

Project "van zaad tot smaak"   

Dankzij een subsidie van de provincie Antwerpen kunnen wij het projekt  " van zaad tot smaak " verder uitwerken. Er worden plannen uitgetekend voor de renovatie van een multifunctionele ruimte waarin mensen, individueel of in groep ontvangen worden, waar lessen, workshops en demonstraties kunnen georganiseerd worden en waar de nodige accommodatie ter beschikking gesteld kan worden voor het schoonmaken en de verwerking van biologische landbouwproducten.

Activiteiten in samenwerking met de KRUYK BOTER HOEF en scholen   

In samenwerking met scholen, zoals bv de Steinerschool in Lier, worden er op de hoeve activiteiten georganiseerd waaraan kinderen op een speelse manier kunnen deelnemen. Op deze manier biedt de boerderij een ideale context om verbinding te maken met planten en dieren en om ervaringsgericht te leren over natuur en voeding.

Activiteiten in samenwerking met VELT, Natuurpunt en

de KRUYK BOTER HOEF

info-dagen ter promotie van het platteland en de bio-diversiteit

via rondleidingen, proeverijen en georganiseerde activiteiten krijgen geïnteresseerden een initiatie in de productie en verwerking van bio-producten en worden diverse organisaties en verenigingen rond natuurbehoud en bio-landbouw voorgesteld.

Initiatie tot de apicultuur  in samenwerking met imker Jan

Apicultuur of bijenteelt ondersteunt de bestuiving van de gewassen op het veld. Via schoolbezoeken krijgen kinderen de kans om kennis te maken met de wondere wereld van de honingbij.                                                                                                                       

Ze ontdekken onder andere hoe een bijenkast er uit ziet en hoe honing gezwierd wordt.

Kunst & Levenskunst op de boerderij  met " Vedic Art "

Hoe zou het zijn als ...

je een borstel neemt, een kleur kiest en gewoon een lijn schildert.

Een dans van kleuren en  lijnen.

Ritme...


Door stil te worden, door volledig met je aandacht bij het "schilderen" te zijn, kom je bij al jouw antwoorden. In harmonie met geest en natuur.



Samenwerking met het OCMW

Deze samenwerking heeft als doelstelling bij te dragen aan de re-integratie van kwetsbare groepen in het sociale- en professionele leven binnen de stad Lier.

Binnen de context van de bio-boerderij, worden werklozen betrokken in een proces waarin de productiedruk laag is en het natuur gebonden ritme helend werkt. De activiteiten worden intensief begeleid en evolueren van puur technisch veldwerk over consumentgericht veldwerk tot direct contact met de consument.

" veld naar bord" met FEMMA

Via workshops worden geïnteresseerden actief betrokken bij het oogsten, schoonmaken en het verwerken van biologische groenten en fruit.



    Steun & Sponsoring